Projecten

Wordt het Kenia of West-Sumatra? Als Tree Supporter kun je zelf bepalen waar jouw boom geplant wordt en welke lokale bevolking je daarmee ondersteunt. Het zijn betrouwbare boomkwekerijen, zodat je zeker weet dat jouw boom echt het verschil maakt.

 • Provincie Kitui, Kenia

  Forest Market foundation

  Provincie Kitui, Kenia

  De provincie Kitui in Kenia behoord tot de droge tropen. Het gebied wordt bevolkt door de Kamba stam. Zij staan bekend om het maken van hout snijwerk, het hebben van grote kuddes geiten en de laatste 20 jaar houden ze zich ook bezig met op grote schaal verbouwen van gierst, mais en bonen. In het verleden waren de Kamba's een belangrijke schakel in de Ivor handel. De Kamba's kennen geen oorlog en staan ook bekend als rustige intelligente mensen. Het gebied kenmerkt zich door de op heuvels groeiende savanna bossen en de seizoensrivieren die hier op grove wijze scheuren maken in het landschap.

  Door de levens stijl en het de groeiende bevoling van Kitui is er bijna geen boom meer te vinden. uit onderzoeken blijkt dat de regen tijden korter zijn geworden ook spoelt het regenwater snel weg waar door veel land erodeerde.

  Roeland kwam in 2005 tijdens een stage in aanraking met Kenia en de Kamba bevolking.
  Hij raakte bevriend met Daniel Muvali en zei besloten gezamenlijk iets te doen tegen de ontbossing en verwoestijning.

  In 2010 was Africa Wood Grow geboren en begonnen zij op een 8 hectare land met de aanplant van bomen. Nu in 2015 is dit 32 hectare geworden en werken zij ook met locale boeren samen die ook bomen planten.

  De locale boeren worden geholpen door Forest Market foundation. Als je bij ons een boom plant komt deze terecht bij één van de locale boeren.

  De aanplant van bos zorgt niet alleen voor een veerkrachtige omgeving het zorgt ook voor stabiel inkomen en een opleving van de locale biodiversiteit. Zo is het aantal vogelsoorten en kleine zoogdieren zichtbaar toegenomen.

  Melia Volkensii 82 bomen geplaatst via Tree Supporter
 • West Sumatra

  CO2 Operate

  West Sumatra

  Plant een kruidnagelboom op West-Sumatra en ondersteun de Minangkabau-bevolking in hun levensonderhoud

  Behalve taai gras groeide er niets meer op de ontboste hellingen langs het Singkarak-meer. De grond lag er 40 jaar ongebruikt bij. De waterkrachtcentrale functioneerde steeds slechter door meegespoelde aarde in het water. Ook de geïrrigeerde rijstverbouw kwam in de knel omdat de bodem amper water vasthield.

  Totdat de Nederlander Paul Burgers in 2012 een slimme methode introduceerde om samen met lokale bevolking de bodem te herstellen en commercieel interessante bomen aan te planten. Nu is het tij gekeerd en worden de hellingen weer groen en productief.

  De methode heet Assisted Natural Regeneration (ANR). Hierbij krijgen de zaden die van nature in de grond voorkomen de ruimte, zodat de inheemse boomsoorten weer spontaan kunnen terugkeren. De methode is ontwikkeld samen met de Food and Agriculture Organisation (FAO) uit Rome.

  Het bodemherstel wordt gecombineerd met de aanplant van commercieel interessante bomen voor de lokale bevolking, zoals kruidnagel-, fruit- en mahoniebomen. Deze 'agro-bomen' geven de bevolking een goed inkomen door de verkoop van de oogst en het mahoniehout.

  Het dichte bos van inheemse soorten en aangeplante agro-bomen zorgt ervoor dat de bodem beter water vasthoudt. Dit biedt zowel de waterkrachtcentrale als de geïrrigeerde landbouw langs de rivieren weer een toekomst.

  Een ander voordeel is dat het agro-bos veel zeldzame planten en dieren een veilig leefgebied geeft. De recente bezoeken van de (bijna uitgestorven) Sumatraanse tijger is hiervan het meest spectaculaire voorbeeld.

  Door een boom te planten in West-Sumatra draag je dus in één klap bij aan schone lucht, aan een bos voor de Sumatraanse tijger en aan inkomensverbetering voor de Minangkabau-bevolking.

  Paul Burgers heeft meer dan 8 jaar ervaring als veldwerker voor het World Agroforestry Centre. Hij promoveerde op het onderwerp mengteelten (in combinatie met inkomensverbetering en herstel van biodiversiteit) en werkt aan de Universiteit Wageningen.

  Met zijn bedrijf CO2 Operate BV brengt Paul deze kennis in de praktijk en zet hij agroforestry-projecten op, gefinancieerd door bedrijven die CO2-compensatie of MVO willen implementeren. Het Indonesische ministerie van Bosbouw noemt de projecten van CO2 Operate BV de enige juiste methode om armoedebestrijding en CO2-vastlegging te combineren.

  Arenga Palm 58 bomen geplaatst via Tree Supporter